Om finalisterna 2009

Scrolla ner för att läsa om alla finalister

Nina Ottosson 
Nina Ottosson

Zoo Active Products 

Som nybliven tvåbarnsmamma kände Nina ett ständigt dåligt samvete för att hon inte hann aktivera och träna sina hundar som vanligt. Hon uppfann egna aktiveringsmetoder som aktiverade hundarna inomhus och samtidigt föddes visionen om att alla hundar och dess ägare skulle kunna använda dessa speciella och unika leksaker. Det hon inte visste då var att hon skulle behöva marknadsföra sitt koncept i nästan 15 år innan visionen skulle förverkligas.

Parallellt med jobbet som sjukvårdsbiträde startade hon år 1993 företaget Zoo Active Products som nyligen har blivit ett aktiebolag. De åtta medarbetarna arbetar på kontoret och i den egna fabriken i Karlskoga, men marknaden finns i hela världen. Ninas produkter säljs via återförsäljare i 25 länder och närmast på tur är USA och Australien. Alla produkter är Ninas egna innovationer och företaget investerar kontinuerligt i produktutveckling, patent, mönster och varumärke. Varumärket är just Nina Ottosson.

I höstas tilldelades aktiveringsleksakerna det prestigefulla priset ”Pet innovation” i England. I framtiden finns andra kundgrupper i sikte och idag har företaget inlett ett forskningssamarbete med Eskilstuna Djurpark. Nina lever efter mottot att allt är möjligt tills man har provat. Hon visar att uppfinningar inte behöver vara avancerat tekniska och att hårt arbete och målmedvetenhet till slut ger resultat. Ändå har resan bara börjat och nya kundgrupper och marknader väntar.

www.nina-ottosson.com

 

Jessica Löfström 
Jessica Löfström

ExpanderaMera 

Jessica är en entreprenör som har drivit företag inom alltifrån souvenirimport och konsthantverk till viltkött. Med företaget ExpanderaMera har hon gått i bräschen när hon mot alla odds skapat det första bemannings- och rekryteringsföretaget inom bygg- och anläggningsbranschen.

ExpanderaMera fäster stor vikt vid personalens kompetens och har arbetat hårt för att lyfta moralen inom branschen, bland annat genom att skriva debattartiklar och införa en fond mot svartjobb. Företaget har även startat MeraHem - ett hushållsnära tjänsteföretag som erbjuder byggnadsarbetarnas medföljande fruar och flickvänner vita arbeten. Jessica har varit en pionjär som uppfostrat och lärt hela byggbranschen om bemanning, rekrytering och affärsetik. Efter sju års envis kamp har hon lyckats få till ett fungerande avtal med fackföreningen Byggnads och därmed öppnat vägen för alla bemanningsföretag som vill in i byggsektorn.

ExpanderaMera är idag verksamt i hela Sverige och rekryterar från hela Europa. Företaget har funnits sedan år 2000, har 120 anställda och är ett av de snabbast växande i landet. Företaget är dessutom på väg att bli Europas största och bästa bemannings- och rekryteringsföretag inom bygg, anläggning och fastighetssektorn.

www.expanderamera.se
 

 

rex.jpg
Mia Karlsson-Jonsson
Rex Bar & Grill 

När Mia började arbeta som restaurangchef år 1999 hade företaget stora problem med såväl koncept som lönsamhet. Hon gjorde en verksamhetsplan och en företagsvision som hon genomfört och följt under åren. År 2003 köpte hon företaget och är sedan dess ensam ägare med 31 anställda.

I det vackra gamla rådhuset mitt i Umeå har Mia skapat ett komplett nöjespalats som bjuder på allt ifrån prisbelönt à la carte till nattklubb. Maten är själva hjärtat i verksamheten och även om inspiration hämtas från alla världens hörn så är basen i matfilosofin alltid västerbottniska råvaror. Dels för att hålla nere antalet transporter men framförallt för den höga kvalitet som lokalproducerade råvaror håller. Mia har arbetat i de flesta yrkesroller i branschen. Hon har förmågan att leda och samtidigt utifrån marknaden utveckla företaget med nya produkter och upplevelser.

I en tuff bransch med hård konkurrens är förmågan att ha kontroll över ekonomin viktigare än något annat. Mia har därför arbetat mycket med att kompetensutveckla personalen och systematisera priserna. Hos Rex Bar och Grill är ledorden ärlighet och omtanke mot såväl gäster, kunder och anställda samt respekt för samhällets regler. Mias genuina intresse för branschen och ständiga strävan efter utveckling av såväl tjänster som produkter har skapat ett stabilt företag som vilar i rutiner och kunnande. Genom Rex Bar och Grill ger Mia både Umeåbor och tillresta gäster något att njuta av.

www.rexbar.com
 

 

Bitte Ljungström
Bitte Ljungström
Vidilab 

Bitte är utbildad biomedicinsk analytiker och har deltagit i flera stora forskningsprojekt. Efter att ha tittat på närmare 40 000 prover från framförallt häst och får har hon skaffat sig en enorm kunskap inom veterinärmedicinsk parasitologi. När Bitte lämnade en fast anställning och startade företaget Vidilab år 2002 var det för att hon brann för parasiter.

Vid laboratoriet i Enköping arbetar sex anställda, plus tio under högsäsong, med att undersöka hur mycket parasiter olika djur har och om de behöver behandling mot det. Kunderna är privatpersoner, stuterier, veterinärer och djurparker. En viktig milstolpe i företaget var när de fick tips om en produkt som vunnit pris på en stor grossistmässa i England. Bitte kontaktade det engelska laboratoriet och fick veta att det inte hade något emot att hon tog fram en svensk variant av produkten. Några månader senare lanserade Vidilab provtagningskitet ”kollamasken” som hjälper hästägare att enkelt och smidigt skicka prov för analys. Tillsammans med den egna webshopen är Apoteket och Granngården de största återförsäljarna.

Kollamasken har vuxit med raketfart och över 16 000 lådor analyserades under 2008. Vidilab har även tagit fram en liknande produkt för smådjur och marknaden finns både i Sverige och utomlands. Bitte har med stor branschkunskap, kvalitetstänk och entusiasm skapat en egen unik nisch. Denna ger tillsammans med aktiv djurhållning en uthållighet både miljömässigt och ekonomiskt.

www.vidilab.se
 

 

Petra Hammarstedt
Petra Hammarstedt
Servicestaden

Redan 1998 kom Petra i kontakt med ett aggregat som producerar avjoniserat vatten för rengöring av större glasfasader och entréer. Då det inte finns något salt eller kalk i avjoniserat vatten kan man på ett enkelt sätt rengöra glas utan att det blir några torrdroppar. Samtidigt arbetade Petra med traditionell fasadrengöring med högtryck och kemikalier och började fundera på hur det renade vattnet kunde appliceras på fler områden. År 2002 lämnade Petra sin utbildning till lärare för att starta eget företag. Trots hårt motstånd från filtleverantörer, fysiker och kemister så lyckades hon ta fram ett aggregat för ultrarent vatten som är 20 gånger renare än destillerat vatten vilket i praktiken innebär en enorm förmåga att lösa smuts, alger, fett och olja.

Företaget Servicestaden erbjuder enkla, effektiva och miljövänliga rengöringslösningar till fastighetsbolag, kraftbolag, rederier och industrier. Metoden är överlägsen befintliga metoder både gällande pris och resultat. Visionen är att den så kallade Qlean-metoden ska vara den främsta metoden för rengöring av fasader i Europa år 2012. Expansionen ska bland annat ske genom licensanvändning, forskningsprojekt i nära samarbete med industrin och uthyrning till privatpersoner.

Petras revolutionerande rengöringsmetod har ändrat uppfattningar om vad som kan åstadkommas med vatten. Tillsammans med sina fem medarbetare i Linköping har hon envist och strukturerat byggt upp ett företag med stor tillväxtpotential som vågar satsa på expansion trots det ekonomiska läget.

www.servicestaden.se
 

 

Katinka Bille Lindhahl
Katinka Bille Lindahl
LifeStone 

Efter att i 15 år ha pendlat 20 mil tur och retur till sitt jobb på en reklambyrå i Göteborg ville Katinka hitta ett sätt att försörja sig på den lilla ön hon bodde på. Under två år utvecklade hon sin affärsidé parallellt med jobbet innan hon tog steget och sade upp sig.

Katinka erbjuder föräldrar ett vackert och hållbart minne från babytiden i form av avgjutningar av händer och fötter i kristall, keramik, brons, silver och guld. Hantverket finns inte någon annanstans i världen och bygger på egenutvecklad teknik och design. Alla beställningar görs via hemsida och telefon, och avtrycksboxen kommer hem i brevlådan med avtrycksmassa som sedan returneras.

Efter en mindre lyckad men lärorik satsning i USA blickar nu företaget mot Europa och Kina. LifeStone har på tolv år gått från experiment med gips och avtrycksmassa vid diskbänken till ett företag som skapar nio arbetstillfällen i glesbygd. Med stort mod, nytänkande och envishet har Katinka visat att det går att bygga en lönsam verksamhet på mjuka värden som kärlek och minnen.

www.lifestone.com
 

 

Karin Bryskhe och Anna Stenstam
Karin Bryskhe och Anna Stenstam
Colloidal Resource / Oncopluse 

Karin och Anna var doktorander på kemicentrum i Lund, ett center fullt av högteknologiska metoder inom både klassisk kemi och den nyare nanotekniken, teknik som många forsknings och utvecklingsavdelningar bara kan drömma om. Samtidigt uppmärksammade de att många mindre företag skulle kunna ta stora steg framåt om de bara hade tillgång till teknik och kompetens. Karin och Anna ville erbjuda en tjänst som var lika intressant för de globala jättarna som för det lilla uppstarts-företaget.

Idag har företaget Colloidal Resource funnits i tre år och sysselsätter fem kemister med just detta; avancerade kemilösningar baserat på spetskompetens och högteknologi. Förutom att erbjuda forskning och produktutveckling inom kemi satsar de hårt på projektet OncoPulse. Med OncoPulse tar företaget ett forskningsresultat från idé till produkt på marknaden. Det handlar om en ny bröstcancer diagnostik som sparar tid, lidande och pengar. En metod som kan ge samma information som en biopsi utan strålning, sprutor och knivar.

Karin och Anna har roligt och de är ett starkt team som kompletterar varandra. Karin är serieentreprenör och visionär medan Anna är manager och administratör. De är två disputerade kemister som vågar sälja och är duktiga på att se synergier mellan forskning och affärsområden. Företaget har varit lönsamt sedan starten och med både nydanande teknik och affärsmodeller skapas unika möjligheter för både enskilda företag och samhället.

www.colloidalresource.se
 

 

Kristina Theander
Kristina Theander
Middagsfrid 

Efter bara tre dagars anställning på ett nytt managementkonsultbolag hoppade Kristina av med känslan att hon var menat att göra något annat. Hennes drivkraft var att hitta ett jobb där hon kunde underlätta matbestyren för barnfamiljer. Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosamt och varierad mat lagad från riktiga råvaror men som upplever en brist på tid, kunskap eller fantasi för att göra det. Det gör Middagsfrid genom att erbjuda hemleverans av smart packade och planerade matkassar med recept.

Kristina är civilekonom men har på egen hand läst sig till gedigna kunskaper om mat och matlagning. Hon har dessutom ett mycket stort miljöintresse. Middagsfrid fokuserar därför på både hälsosam och klimatsmart mat. Tack vare att strikt hålla sig till affärsidén och i så stor utsträckning som möjligt arbeta med rörliga kostnader och förskottsbetalning har Middagsfrid visat ett positivt resultat från starten. Redan inom ett år fanns företaget representerat i såväl Stockholm som Göteborg och Malmö.

Målet är att expandera både inom Sverige och internationellt. Utan lån eller marknadsföring har företaget inom loppet av ett år fått cirka 2 500 prenumererande familjer och sysselsätter 10 anställda. Med ett unikt och enkelt affärskoncept löser Kristina ett ständigt återkommande problem för många familjer samtidigt som hon påverkar till klimatsmartare middagsvanor.

www.middagsfrid.se
 

 

Karin Almqvist
Karin Almqvist
VICTRIX 

Karin hade gjort karriär i ett statligt bolag, där hon startade som säljare och slutade som affärsområdeschef. Trots spännande och lärorika år kände Karin sig driftigare än så och ville arbeta mer kreativt. Företaget VICTRIX som hon grundade år 1997 är latin och betyder segrarinna. De första åren arbetade hon själv, främst med mässor, utställningar och design av konsumentförpackningar. Då hade hon ingen tanke på att expandera eller anställa. Tack vare ett gott genomfört jobb hos en stor kund spred sig ryktet och efterfrågan som följde krävde mer personal.

Idag har Karin elva anställda och företaget har expanderat kraftigt de senaste åren till att förutom inredning även innefatta de två verksamhetsgrenarna Bygg & Anläggning samt VVS & Fastighetsteknik. På så sätt kan VICTRIX erbjuda helhetslösningar och ett brett urval av tjänster vilket skapar fler mervärden och mindre besvär för kunderna. Bygg- och Fastighetsbranschen har i många år sett likadan ut men på det här sättet har Karin utvecklat ett kreativt och nytänkande tjänsteföretag som sticker ut.

Med en målinriktad och strukturerad väg driver hon verksamheten framåt och expansionsplanen är anpassad för både rådande konjunktur och efterföljande. Med lätthet knyter Karin kontakter och skapar förtroende hos både koncernchefer och grabbarna på bygget. Hon inspirerar både sina medarbetare och omgivning genom sitt ständiga engagemang och mod.

www.victrix.se
 

 

Veronica Boxberg Karlsson 
Veronica Boxberg Karlsson
Better Business World Wide 

Redan som sjuttonåring blev Veronica arbetsledare för 130 kassörskor och karriären har hon gjort inom Detaljahandeln och Restaurangbranschen. Till chefstjänsten hos SAS Service Partner och Arlanda Flygplats blev hon headhuntad och det var även här hon kom i kontakt med så kallade anonyma kunder som bedömde hennes verksamhetsområden.

År 1995 startade hon handelsbolaget Bättre Affärer med affärsidén att erbjuda anonyma kundbesök, även kallat Mystery Shopping, där låtsaskunder genomför objektiva bedömningar av kundernas verksamhet via telefon, e-post, besök etc. Mystery Shopping kan användas i alla branscher för att till exempel mäta hur varumärken och koncept möter slutkunden, i vilken utsträckning företaget tar tillvara på sina möjligheter till merförsäljning eller sköter verksamheten i enlighet med företagets mål och strategier. Redan den första kunden ville anlita Veronica i den grad att hon var tvungen att anställa medarbetare.

Idag är företaget ombildat till aktiebolag och heter Better Business World Wide. På kontoret i Vallentuna utanför Stockholm arbetar 20 anställda och de har mer än 45 000 Mystery Shoppers som medarbetare. Hittills har uppdrag genomförts i över 50 länder. Better Business har många konkurrenter men är ett föredöme i branschen vad det gäller utvecklingen av såväl tjänsten som lönsamheten. Veronica har arbetat hårt med att göra begreppet känt och engagerar sig i internationella branschorganisationer, håller föredrag och skriver böcker i ämnet. Visionen är att vara världsmästare på att mäta Sanningens Ögonblick.

www.betterbusiness.se
 

 

Marianne Möllstam 
Marianne Möllstam
Synergon 

När Marianne arbetade med immaterialrätt på ett forskningsföretag inom bioteknik var en av arbetsuppgifterna att samla in information via Internet från omvärlden på bland annat konkurrerande företag, patent och tekniker. Då upptäckte hon svårigheten med att hantera all information man fick vid sökningarna och fatta viktiga beslut utifrån underlaget. Tanken väcktes om att utveckla en egen söktjänst skräddarsydd för varje specifikt behov som samlade in information från flera olika källor och presenterade denna strukturerat och lättbegripligt på ett gemensamt ställe.

Tillsammans med sin make startade Marianne företaget Synergon år 2003. De hjälper företag med strategisk vägledning kring IP-frågor och till skillnad från vanliga patentbyråer utgår de från ett marknadstänk med en helhetssyn för både produkten och affären. Fokus är att öka värdet på kundens investeringar. Till grund för arbetet ligger omvärldsanalyser utformade efter Synergons tjänstekoncept. Här ingår bland annat patenterbarhetsanalys, patentsökningar, strategisk konsultation och omvärldbevakning.

Konceptet kallar de för IBO (Intellectual Property Business Organization) och är en helt ny konsultnisch för små- och medelstora företag.  Kunden är till exempel Life-Science- och IT-företag, inkubatorer, teknikparker, forskare samt investerare. Verksamheten utgår från de sex medarbetarna i Lerum utanför Göteborg och de nystartade kontoren i Stockholm och Umeå. Marianne har med en hög ambitionsnivå och ett gott ledarskap utvecklat ett företag som hjälper Sverige att kommersialisera sin forskning och bli mer konkurrenskraftigt.

www.synergon.se
 

 

Veronica Hedenmark 
Veronica Hedenmark
VH Assitans

För tolv år sedan när Veronica precis hade gått ut gymnasiet ville myndigheterna förtidspensionera henne för att hon hade fötts med ett funktionshinder. Hon kände starkt att det inte fanns någon plats för henne i samhället och hamnade i en livskris som resulterade i att hon startade företaget VH Assistans år 1997. Företaget föddes hemma vid köksbordet i Falun och Veronica började med att anställa sina egna assistenter.

VH Assistans vänder sig till alla med normala behov men som kräver en särskild insats för att kunna leva sitt liv som om de inte haft ett funktionshinder. Nyligen startade Veronica även VH kids som vänder sig till barn och ungdomar med funktionshinder samt deras syskon och kompisar. Idag har Veronica över 400 anställda runt om i Sverige och företaget fortsätter att etablera kontor på nya orter. Tillväxtmöjligheterna finns närmast inom Norden och i ett längre perspektiv även i Europa.

Veronica driver ett företag med tanke och omtanke. På ett nytänkande och självklart sätt sätter hon människan i centrum och skapar långsiktiga relationer och mervärden för både kunder och anställda. Hon arbetar för att höja statusen på assistentyrket och ett extremt lågt sjuktal talar för att hon har lyckats. VH Assistans bygger på skönheten i själva livet, det mångfacetterade samhället och tron på människans förmåga och vilja oavsett utgångsläget.

www.vhassistans.se